Šī lapa ir izdrukāta no Romāns Meļņiks. Piezīmes uz avīzes malas...
Interneta adrese:
http://www.melniks.lv/?ct=par_viniem&fu=read&id=136

Informatīvais ultimāts

Admin
2014.03.21 21:30

Kamēr Latvijā nerimst diskusijas par nepieciešamību pārtraukt Krievijas propagandas kanālu retranslāciju un veidot jaunus objektīvas informācijas avotus tā sauktajiem krieviski runājošajiem, sākušies divu lielu kompāniju strīdi par naudu, kas pamatīgi apdraud latvisko informatīvo telpu.

Ar 1.aprīli beidzas līgums starp TV3 un Lattelecom. Televīzija no kabeļoperatora prasa lielāku samaksu nekā līdz šim, jo esot populārākā Latvijā un ieguldījusi "lielus līdzekļus, lai radītu kvalitatīvu, augstvērtīgu pašmāju saturu" (ieskatoties programmā, gan to nemana - dominē svešzemju seriāli). Lattelecom kā lielākais izplatītājs atļaujas spirināties pretī, jo galu galā visas papildu izmaksas jāiekļauj pakalpojumu cenā un klienti par sadārdzinājumu nebūtu priecīgi. Pat ja tas neliels.

Neiedziļināsimies skaitļos, lai nu kompānijas pašas tiek skaidrībā, vai 0,18 eiro no abonenta, kas veido aptuveni miljonu eiro gadā, ir daudz vai maz. Ir vairāki aspekti, kas padara šo jautājumu neviennozīmīgu. Vispirms jau veids, kā šie strīdnieki risina savas attiecības, un laiks, kad tas notiek.

Ir normāli, ka katrs uzņēmums stingri aizstāv savas pozīcijas, īpaši, ja runa ir par naudu. Taču pilnīgi nepieņemami, ka šāda tipa jautājums tiek izcelts publiskajā telpā klajas šantāžas veidā. TV3 paziņojumā pēc būtības pausts - ja Lattelecom nepiekritīs televīzijas izvirzītajiem nosacījumiem, šī kabeļoperatora klienti konkrēto kanālu pēc 1.aprīļa vairs neredzēs. Tātad televīzija no savas puses kompromisam nav gatava.

Var saprast nepieciešamību nodrošināt konkrētus budžeta ieņēmumus, taču šāda "vai nu - vai nu" pozīcija itin nemaz neliecina par atbildīgu attieksmi pret sabiedrību. Īpaši brīdī, kad kvalitatīvus televīzijas kanālus latviešu valodā var uz vienas rokas pirkstiem saskaitīt. Un kad informatīvo telpu Latvijā caur austrumu kaimiņa televīzijām pārplūdina eiropeiskas vērtības noliedzoša propaganda.

Ar lielu ticamības pakāpi varam prognozēt, ka līguma nenoslēgšanas gadījumā nekas traģisks nenotiks. Kā tas bijis iepriekš, kad tieši MTG interesēs tika pat grozīti atsevišķi normatīvie akti, atkal televīzijas pusē nostāsies vairāki politiķi, un gan jau kabeļoperators būs spiests piekāpties.

Tas, protams, kārtējo reizi metīs pamatīgu ēnu uz "arbitriem. Jo vairāk tāpēc, ka pamats vienas televīzijas diktātam šajā gadījumā nemaz nav tik liels - izslēgšana no Lattelecom piedāvājuma nebūtu izdevīga arī pašai TV3. Faktiski tas nozīmētu daļēju tās aiziešanu no Latvijas mediju tirgus, jo milzīgai Latvijas mājsaimniecību daļai šis kanāls vairs nebūtu pieejams. Līdz ar to būtiski mazinātos arī reklāmdevēju interese par to. Var jau, protams, paziņojumos rakstīt mudinājumus mainīt kabeļoperatoru, bet, pirmkārt, būtu naivi domāt, ka kāds to darītu tikai viena kanāla dēļ, un, otrkārt, ne visur tas ir iespējams.

Raksts publicēts laikrakstā un portālā Diena 21.3.2014